Munka-és tűzvédelmi tesztsor...VisszaKérdések(11)

Létrehozás tulajdonságai
Statikus példány
A statikus vagy rögzített példány a létrehozás pillanatában végleges formájában elkészül (vagyis most amint a Mentés ikonra kattint). A létrehozás során a beállított feladat és válasz sorrendiség szerint a kiválasztott címkékkel rendelkező kérdések vesznek részt a példányban. Variációk alkalmazása során minden variációs csoportból csupán egy elem lesz véletlenszerűen kiválasztva, majd ezt követően ha van kiválogatási szabály, akkor még az így megmaradt kérdésekből egyszer a megadott súlyozás szerint a beállított kérdésszám kiválogatásra kerül.
A kérdések sorrendjén utólag lehet finomhangolni, de a variációkból kiválasztott, illetve később kiválogatott kérdéseken nem lehet változtatni. Az így létrejött példány kinyomtatható PDF formátumban, illetve publikálható online felületen is.
Minden résztvevő pontosan ugyanazt a feladatsort kapja, ugyanolyan sorrendiségben.
Rendezés
Alapértelmezés szerint a kérdések sorrendisége véletlenszerű, azonban más rendezési szabály is definiálható. Utóbbi esetben nyer értelmet a másodlagos rendezés (pl. Nehézség szerint növekvő elsődleges rendezés, azonban ezen belül véletlenszerű kérdéssorrend a másodlagos rendezés segítségével állítható be). Néhány kérdés típus esetén értelmezett a kérdésen belüli válaszok/oszlopok véletlenszerű keverése is. Ezt mindig érdemes alkalmazni (azon kérdések, melyeknek rögzített sorai és/vagy oszlopai vannak, soha nem lesznek megkeverve).
Véletlenszerű
-
 Nem minden kérdés típus esetén értelmezhető!


Előszűrés címkék alapján
Lehetőség van a kérdések címkék szerinti előszűrésére, vagyis kizárhatóak a példányosításból azok a kérdések, melyek rendelkeznek a kikapcsolt címkék bármelyikével. Ad-hoc példány létrehozásakor kizárhatóak pl. a "becsapós kérdések", a "legfrissebb ismeretek", vagy akár az "ismétlő kérdések". Mindez csupán a szabadon szerkeszthető címkéktől függ. A kiválasztott címkékkel rendelkező kérdések előzetesen kerülnek kiválasztásra.

Variációk
Amennyiben a teszthez tartozó kérdéseknek vannak variációi, akkor a variációk alkalmazása opció segítségével elérhető hogy minden variációs csoportból kizárólag egyetlen elem kerüljön véletlenszerűen kiválogatásra. Variációs csoporton belül a kérdések azonos alcsoporttal és nehézséggel rendelkeznek, így akár dinamikus variációs kiválogatás alkalmazása esetén is biztosított lehet egy fair feladatlap elkészítése, annak ellenére hogy a résztvevők más és más feladatokat tölthetnek ki.
 Egy variáció alá tartozó kérdések közül mindig csak egy lesz kiválasztva!


Kiválogatás
Alapértelmezés szerint a tesztpéldányban minden aktív kérdés megjelenik, azonban van lehetőség az elkészülő tesztpéldányba belekerülő kérdések kiválogatására. A véletlenszerű kiválogatás mellett meghatározhatja hogy melyik alcsoportból illetve melyik nehézségi szintből mennyi kérdés kerüljön beválogatásra, és a választás függvényében van lehetősége nehézség vagy alcsoport szerinti súlyozásra. A kitöltők a lehetőségekhez mérten azonos nehézségű kérdéssort fognak kapni, de a maximálisan elérhető pontszám eltérhet!
Nincsen
Dinamikus kiválogatás esetén a résztvevők nem pontosan ugyanazokat a kérdéseket kapják, így sérülhet az azonos feltételek biztosítása.
Publikálások, kampányok és csoportok
Publikálások
    A publikálások megtekintéséhez nincs jogosultsága.
Kampányok
    A kampányok megtekintéséhez nincs jogosultsága.
Csoportok
    A csoportok megtekintéséhez nincs jogosultsága.
Példány tulajdonságai
2018.03.05. 13:59:12
Globalsafetyvizsgája
Globalsafety
Globalsafetycsoportja
Kitöltési idő (tesztpéldány)
A tesztpéldány kitöltési idejének alapja a teszt adatlapján számított vagy beállított kitöltési idő. Az adott példányra nézve ezt befolyásolni egy szorzó számmal lehetséges (ajánlott beállítási mód), azonban van lehetőség fix kitöltési idő meghatározására is.

20:25

1 X
nincs (az idő szorzó legyen alkalmazva)

20:25

A kérdések dinamikus kiválogatása esetén a fix kitöltési idő eltérő körülményeket teremt a résztvevők számára, így nem ajánlott alkalmazni. Utóbbi esetén a szorzó szám automatikusan számításra és beállításra kerül, hogy a tesztpéldányban szereplő nem fix idejű kérdések kitöltési ideje egymáshoz képest arányos maradjon.
Leírás
n/a
Automata kiértékelés szabályrendszere
Az automata kiértékelés szabályainak beállítása a feladatlap készítésének lényeges eleme. A meghatározott szabályok kombinációja hatással lesz a kiértékelés szigorúságára és igazságosságára is. Sokszor a tesztben szereplő kérdések limitálják a lehetőségeket, ám szinte mindig van lehetőség finomhangolásra. Az egy feladatra adható összpontszám minden esetben egész számra lesz kerekítve (matematikai szabályoknak megfelelően), ezért számos előnnyel jár ha a pont egység inkább nagyobb mint kisebb szám.
Büntető pont egység Pont egység
hibánként járó levonás helyes válaszokért járó jutalom
109876543210 1234567891011121314151617181920
Egy kérdésre adható minden helyes válasz pont egységet ér, ezért könnyen lehet hogy egy egyszerűbb de több helyes választ tartalmazó kérdés sokszorosát éri egy nehezebb egy helyes választ tartalmazónak. Ezt a problémát a kérdések súlyozásával lehet megoldani (kérdésenként beállítható valós szorzó szám). Általánosságban elmondható, hogy egy feladatban több lehetőség van hibázni mint helyesen válaszolni, így a büntető pont egység tipikusan kevesebb legyen mint a pont egység.

 
 
 
 
 

Összetett szabályrendszer esetén könnyen előfordulhat az az eset, hogy 0%-os eredményt közel olyan nehéz elérni, mint 100%-osat (mindenhol pontosan tudni kell, melyek a hibás válaszok, és ez az összes helyes válasz ismerete nélkül szinte elképzelhetetlen). Ennek érdekében van lehetőség a gyakorlatban irreális százalékos sávokat elhúzni balról, illetve jobbról (ha a gyakorlaban az elért eredmények 40% és 85% közé esnek, akkor a köztes 45%-ot lehet széthúzni 100%-ra).
Behúzás balról Behúzás jobbról
Szélsőségesen rossz eredmények torzításának csökkentése Szélsőségesen jó eredmények torzításának csökkentése
-0 pont 0 % 0 pont   11 pont 0 % 11 pont
minimális pontszám 0%-os teljesítmény 100%-os teljesítmény maximális pontszám

1 tizedesjegy A feladaton belüli részpontszámok finomhangolását lehet a kerekítés pontosságával befolyásolni.
Statisztika
Diagram mentése képként
Diagram mentése képként
Diagram mentése képként
Technikai adatok
33506
2018.03.05. 13:59:28
Globalsafety
2018.03.05. 13:59:28
Globalsafety

Tippek  

A Példány adatlapján tartózkodik. A mentett adatok mellett láthat egy grafikont a Példányhoz tartozó Eredményrekordok szerzett pontszámairól is.
Az ikonsorban a Szerkesztés gombra kattintva az adatlap módosítható adatai megváltoztathatóak, és amennyiben a Példányhoz még nem tartozik rögzített eredmény, akkor a Törlés ikonnal a feladatlapot törölheti is. A Kérdések ikon az elkészült feladatlaphoz visz, míg az Eredmények ikon a Példányhoz tartozó rekordok listáját fogja betölteni.


Főoldal Tesztek listája Publikált tesztek Kérdés típusok Kérdés kereső Kapcsolatfelvétel
A feladatok elsődleges rendezése tulajdonság határozza meg, hogy a példány kérdései milyen sorrendben jelennek meg. Ha több különböző statikus példányt szeretnénk készíteni, érdemes a 'véletlenszerű' sorrendet választani. A példány létrehozását követően ez a tulajdonság már nem szerkeszthető, statikus példány esetén azonban a kérdések sorrendje módosítható.
A másodlagos rendezésnek akkor van szerepe, ha az elsődleges nem 'véletlenszerű'. Ez esetben ha az elsődleges rendezettség szerint vannak olyan elemek, melyek azonos helyen vannak (pl. azonos a témakörük, alcsoportjuk, nehézségük vagy pontszámuk), akkor az ezen belüli sorrendiséget definiálhatjuk. a másodlagos rendezéssel.
A válaszok keverése opció segítségével a Kérdésen belüli válaszsorrend véletlenszerű lehet. A véletlen válasz sorrend nem minden Kérdés típus esetén értelmezett, valamint a válaszmátrix esetén a Kérdés szintjén tiltható is (értékelőskála esete).
Ha a feladatsor összeállításakor a kérdésekhez készültek variációk, akkor ezen opció bekapcsolásával minden egy variáció alá tartozó kérdés közül csupán egy lesz kiválasztva a példányban (Megjegyzendő hogy hasonló hatás érhető el alcsoport alapján történő kiválogatás során, ha minden alcsoportból csupán egy kérdés kiválogatását kérjük. A különbség a kérdések rendszerezésében jelenik meg: az alcsoport a kérdés tulajdonsága, így ha megváltoztatjuk, akkor az erre építő kiválogatási szabályok is változni fognak. A variációk ezzel szemben nem a kérdéshez, hanem jelen teszthez kiválogatott tesztkérdéseken értelmezettek, így két különböző tesztben ugyanazon kérdések szerepelhetnek különféle variációk alatt.).
A dátum egy kiemelt Meta adat, mely megjelenhet az Adattáblán. Elsősorban akkor van jelentősége, ha a Teszt egy konkrét alkalomra készült.
Az egyes Példányok egy-egy alkalomhoz köthetőek. Az alkalomnak a statisztikák elemzésekor van szerepe, hiszen lényegtelen, hogy 3 vagy 6 csoportnyi Példány készült el, csak az számít, hogy adott alkalommal milyen eredmények születtek.
Minden példányhoz megadható, hogy melyik oktató végzi a példány kiosztását/javítását. Ez legtöbbször a teszt készítője, ezért az alapértelmezett érték az aktuálisan bejelentkezett felhasználó. A példányok oktató szerint is csoportosíthatóak.
Minden példány egy hallgatói/diák csoporthoz köthető. Az itt megadott értéknek csoportosítási szerepe van. Tipikus értéke lehet egy-egy szakcsoportnak, vagy évfolyamnak a betűvel/számmal jelzett rövidítése (pl. 12C, szabad-bölcsészek, stb.)
A Példány leírása egy szabad-szöveges mező, melyben instrukciók, egyedi információk adhatóak meg. A leírás publikálás során megjelenik a résztvevők számára is (valamint a kitöltést követően elküldött e-mail üzenetben is, amennyiben a kitöltés során lett e-mail cím megadva).
A belső azonosító egy technika mező. Értéke automatikusan generálódik, és később nem módosítható. Szerepe van a Példány szép URL-jében.